lördag 8 juni 2013

Hansson & Karlsson

"Balla psykodeliska toner växer inte på trän, men väl på Lidingön"

Den 22 mars 1998 stod det en lycklig pojke i publiken på Mosebacke, på scenen, trummor och klaviatur med de nyligen återförenade Hansson & Karlsson (spelningen finns som bootleg). Efter att, på en skivmässa, kommit över duons första singel "Lidingö Airport" 1967 (GPS) så uppstod det för ett tag en besatt av låten. Låtens upplägg kan illustreras som att flytvästbeklädd virvla nedför en allt mer tilltagande fors där man kastas mellan stenar och vattenfall för att till sist sakta glida ut i en stilla sjö, omtumlad och skakad men tillfreds. Trots ett evinnerligt tjatande på konserten så spelades den aldrig, men även utan favoritlåten så var det ett fantastiskt framträdande. Och att se den legendariska Bo Hansson hantera orgeln på sitt säregna vis sitter som med spikpistol och superlim i minnet. Men även att se Janne "Loffe" Carlsson, denna tjo-och-tjim-karl som synts genom tv-rutan i skrattprogram och Göta kanal bl.a, som en skicklig batterist var strålande. Samma år släpptes ett samlingsalbum och de genomförde några spelningar till. 2010 tog det slut för gott då Bo Hansson gick bort 67 år gammal. Men som som Janne svarade i en intervju: "Du pratar om honom som om han forfarande lever? – Ja, han lever. Han är bara avliden."

(Not: Att bandet stavar Hansson & Karlsson trots att "Loffe" heter Carlsson beror på en affischmakare stavade fel och så fick det helt enkelt fortsätta så.)

2010 släppte skivbolaget Treffpunkt en samlingsskiva med outgivet material. "For people in love" innehåller outgivet live- och studiomaterial, dock är både vinyl och cd slutsålda. 

Youtube - Lidngö airport    /    Spotify - Hansson & Karlsson   /   Spotify - Bo Hansson




1 kommentar:

  1. På baksidan står det att omslaget är gjort av "Mr. image", det är egentligen Svante Rääf som gjort det. Han ägde Grammoplast där skivan trycktes.

    SvaraRadera